Skip to main content

Klifhanger 2023

Het bestuur van Klifhanger was druk bezig met alle voorbereidingen voor Klifhanger 2023 Grenzen verleggen.
Editie '23 – van deze inmiddels succesvol  en inspirerend gebleken kunst-op-locatie-manifestatie – was van 8 tot en met 11 juni in en rond Den hoorn.

De kernwaarden van Klifhanger: kunst op locatie, kunst gemaakt voor een specifieke plek in en rondom Den Hoorn op Texel. Kunst en cultuur buiten de gewone routes en buiten de musea, galerieën en theaters, maar midden in het landschap of in het dorp. Daarmee worden grenzen verlegd en open je nieuwe waarnemingen en percepties, verbindingen worden gemaakt en zintuigen geprikkeld.

Grenzen bestaan overal, zijn alom aanwezig in de natuur, biologie (in processen zoals osmose en tolerantie), geografie, geschiedenis; maar ook mentaal, psychisch.

Grenzen verleggen is groeien, ontwikkelen (kinderen zijn altijd bezig met het verleggen van hun grenzen), het nieuwe ontdekken. Door te reizen verbreed je je horizon en verleg je je grenzen.

Grenzen zijn er in de politiek (Oekraïne), in de maatschappij (economisch, gelijkheid tussen man en vrouw, gendervariaties) en tussen individuen.
Op Texel bestaan perceelbegrenzingen zoals tuunwallen, sloten, hekken en hagen, overgangen van zeestrand naar duinen en dijken. Het eiland zelf is begrensd door Noordzee en Waddenzee. Het leven binnen de grenzen.
Tuunwallen op Texel: De provincie wil dat deze perceelafscheidingen blijven bestaan, omdat ze belangrijk zijn voor de biodiversiteit en cultuurhistorische waarde hebben

Grenzen verleggen roept onmiddellijk een hoop andere woorden op: afgrenzen, be-, uit-, omgrenzen, grenzen ervaren - openen - opleggen - voelen - zien – negeren, grenzeloos, onbegrensd.

Het thema Grenzen verleggen inspireerden de twaalf deelnemde kunstenaars tot:
geluidskunst
beeldkunst
land art
installatiekunst
kunst in ontwikkeling
performance
textielkunst
analoge beeldkunst
... en zoveel meer :-)

Kom in juni Klifhanger bezoeken in Den Hoorn op Texel en verwonder je.