Skip to main content

Ed de Wild

Schaalbalk

Thema
Het thema van Klifhanger is grenzen verleggen. Grenzen zijn voor mij belangrijk, waarbij het grenzen aangeven en grenzen respecteren voor mij belangrijker zijn dan almaar grenzen verleggen. Zonder de grenzen van een ander kunnen wij ons niet verhouden tot elkaar. Dat geldt ook voor hoe wij ons verhouden tot de natuur.
Denk maar eens aan het rapport van de club van Rome ‘Grenzen aan groei’(1972), waarin de titel al duidelijk aangeeft waarom het gaat. Vijftig jaar later is dit rapport helaas actueler dan ooit. Daarom zal mijn werk hierover moeten gaan.

Atelierbezoek 29.03.23

Construct
Onze leefwereld is een ‘construct’, een concept om grip te krijgen op de chaotische natuur. Wij willen de natuur beheersen, controleren met onze techniek. En ik denk dat de natuur haar grenzen aan het aangeven is. Ik denk dat het tijd is om deze grenzen te respecteren en ons op een andere manier te verhouden tot de natuur. Het werk zal dus moeten aangeven wat er volgens mij verkeerd gaat in onze geconstrueerde werkelijkheid, hoe we ‘onze’(?!) planeet aan het verwoesten zijn en voor ons zelf onleefbaar aan het maken zijn. En hoe de natuur dat uiteindelijk zal overwinnen. De planeet kan heel goed bestaan zonder onze aanwezigheid.

Schaal
Het vierkant als schaalmiddel kent al een lange menselijke geschiedenis.Leonardo Da Vinci stelde in zijn ‘Vitruviusman’ de mens centraal en het vierkant onderschrijft de buitengewone status van de mens in de natuur. De afstand tussen de topjes van de hand is het getal 1 Alle andere afmetingen verhouden zich tot dat getal.
De Goddelijke verhouding….
Ik wil daarom deze schaaleenheid plaatsen in de natuur..

dewilded.eu